Projekty ukončené v roku 2023

Multiplikačné efekty kvality ľudského kapitálu na ekonomickú výkonnosť a konkurencieschopnosť ekonomiky SR

Grantová agentúra: VEGA
Evidenčné číslo projektu: 1/0357/21
Doba riešenia projektu: 2021 - 2023
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Jana Masárová, PhD.
Anotácia projektu: Zvyšovanie výkonnosti ekonomiky je úzko spojené z kvalitou ľudského kapitálu, s jeho schopnosťou využívať nové technológie a implementovať nové poznatky a inovácie do praxe, čo si vyžaduje od pracovníkov komplexnejšie vzdelanie a najmä neustály rozvoj celkového ľudského potenciálu. Vedomostí jednotlivca a jeho schopnosť transformovať získané poznatky do inovácií sú rozhodujúcim zdrojom efektívnosti a produktivity. Preto vyspelé spoločnosti kladú vysoký akcent na rozvoj ľudského kapitálu, ktorý sa v podmienkach klesajúcich výnosov z fyzického kapitálu stáva hlavným zdrojom ekonomického rastu založeného na synergii inovačnej výkonnosti a konkurencieschopnosti. Úlohou projektu je na základe analýzy vývoja kvality ľudského kapitálu, zmien vo výkonnosti ekonomiky a inovačnej výkonnosti identifikovať rozhodujúce účinky a multiplikačný efekt kvality ľudského kapitálu na výkonnosť ekonomiky a jej konkurencieschopnosť, s ohľadom na aktuálnu situáciu súvisiacu s pandémiou COVID-19.

Nové společné vzdělávání v segmentu cestovního ruchu s akcentem na kompetence požadované trhem práce v lázeňství vybraných přeshraničních regionů

Grantová agentúra: INTERREG V-A SK-CZ
Evidenčné číslo projektu: NFP304010AZS2
Doba riešenia projektu: 2021 - 2023
Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. Adriana Grenčíková, PhD.
Anotácia projektu: Cieľom projektu bude vytvorenie spoločného vzdelávacieho výstupu s dôrazom na získanie kľúčových kompetencií požadovaných trhom, aby sa dosiahla pozitívna zmena v uplatniteľnosti cieľovej skupiny na trhu. Cieľovou skupinou projektu budú nielen študenti magisterského štúdia ekonomických odborov, ale aj ich pedagógovia a vybraní zamestnávatelia a ich zamestnanci v dotknutých regiónoch, ktorí sa budú môcť zúčastniť na vzdelávacej oblasti formou spoločných workshopov.Celkovo projekt posilní inštitucionálnu spoluprácu medzi partnermi a najmä zvýši relevantnosť terciárneho vzdelávania pre potreby zamestnávateľov v dotknutých regiónoch. Dôležitým aspektom žiadosti o program je skutočnosť, že oba pohraničné regióny sú navzájom prepojené nielen kvôli historickým a kultúrnym tradíciám, ale je potrebné pokračovať aj v spolupráci na vzdelávacej, hospodárskej a sociálnej úrovni.

Cooperation in promoting a cultural and heritage tourism destinations in Ukraine and V4 countries

Grantová agentúra: V4 fond
Evidenčné číslo projektu: 22130195
Doba riešenia projektu: 2022-2023
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Karol Krajčo, PhD.
Anotácia projektu: Cieľom projektu je výskum a propagácia historického a kultúrneho dedičstva v destináciách krajín V4 a Ukrajiny a jeho začlenenie do turistickej ponuky regiónov. Realizácia projektu prispeje k upriameniu pozornosti verejnosti na problematiku ochrany historického a kultúrneho dedičstva, umožní systémový charakter práce v kultúrnej a turistickej oblasti ako aj prehĺbi konštruktívnu a obojstranne prospešnú spoluprácu v oblasti cestovného ruchu, kultúry, vzdelávania a vedy.