Projekty ukončené v roku 2022

Digitálna ekonomika a zmeny v systéme vzdelávania ako reflexia na požiadavky trhu práce

Grantová agentúra: VEGA
Evidenčné číslo projektu: 1/0689/20
Doba riešenia projektu: 2020 - 2022
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Eva Ivanová, CSc.

Anotácia projektu: Digitálna ekonomika obsahuje ekonomické procesy,interakcie a aktivity,ktoré sú založené na digitálnych technológiách. Tieto progresívne technológie vznikli na báze inovácií a ich transformácie do praktického života. Zmeny, ktoré priniesli, vyžadujú nové prístupy, organizáciu a „nových ľudí“, ktorí disponujú digitálnymi zručnosťami. Digitálna transformácia vytvára nielen obrovské možnosti, ale generuje nové požiadavky a nároky na zmeny vo vzdelávaní, v zamestnávaní, v motivovaní ľudí, v hodnotení a odmeňovaní za prácu. V projekte sa zameriame na tri okruhy problémov, ktoré vznikajú v slovenskej ekonomike. Budeme analyzovať súčasnú úroveň digitalizácie ekonomiky v SR, analyzovať štruktúru trhu práce v súvislosti s potrebami digitálnej ekonomiky, identifikovať kľúčové oblasti, ktoré vyžadujú reformu prístupov vo vzdelávaní a v organizácii práce s víziou predikcie ďalšieho vývoja. Východisko budú tvoriť sekundárne dáta získané z národných a európskych štatistických databáz a údaje získané na základe empirického výskumu.

Vyhodnotenie zmien v kvalitatívnej štruktúre medzinárodných ekonomických vzťahov pod vplyvom Industry 4.0 s implikáciou na hospodárske politiky EÚ a SR

Grantová agentúra: VEGA
Evidenčné číslo projektu: 1/0462/20
Doba riešenia projektu: 2020 - 2022
Zodpovedný riešiteľ: doc. Ing. Jozef Habánik, PhD.

Anotácia projektu: Vedecký projekt je zameraný na skúmanie synergických interakčných vzťahov na báze komparatívnej analýzy priemyselnej, regionálnej, obchodnej a inovačnej politiky EÚ a SR v symbióze s novodobým fenoménom Industry 4.0. Hlavným cieľom projektu je na základe spracovanej metodológie analýzy interdependenčného vzťahu týchto politík EÚ a SR so zreteľom na Industry 4.0 ako určujúceho a zásadného spájajúceho elementu týchto politík určiť ich dopad na zmeny v kvalifikačnej štruktúre tvorby nových pracovných miest v rámci meniacej sa kvalitatívnej štruktúry medzinárodných ekonomických vzťahov t. j. medzinárodných aspektov výroby tovarov a služieb, pohybu pracovných síl a kapitálu. Výsledkom riešenia výskumnej úlohy bude navrhnutie opatrení ako zlepšiť integráciu politík EÚ do ekonomiky SR ako určujúceho faktora tvorby nových pracovných miest vedúceho k potencionálnej možnosti zvýšenia konkurencieschopnosti ekonomických komplexov EÚ a SR vo svetom hospodárstve.

Názov projektu: Clusters as platforms for business-research (B2R)/research-business (R2B) relations

Grantová agentúra: V4 fond
Evidenčné číslo projektu: 22030333
Doba riešenia projektu: 2021 - 2022
Zodpovedný riešiteľ: Ing. Katarína Havierniková, PhD.

Anotácia projektu: Projekt poskytne informácie o vzťahu klastrov a inštitúcií výskumu a vývoja, ich formách spolupráce a  hlavných prínosoch pre regionálne inovačné systémy. Na základe získaných údajov a prípadových štúdií (best practices) sa navrhnú roadmaps na posilnenie, zavedenie a udržanie dlhodobej spolupráce medzi inštitúciami výskumu a vývoja a klastrami. Výstupy projektu budú prezentovať výhody spolupráce B2R a R2B, ktoré pomôžu podporiť vzťahy medzi podnikmi a výskumom ako aj zvýšiť povedomie o výhodách pre klastre, ktoré vyplývajú zo spolupráce s výskumnými inštitúciami. Vypracované roadmaps budú prezentované tvorcom politík a poslúžia ako cenný vstup pri navrhovaní perspektívnych včasných a priestorovo špecifických politických nástrojov rešpektujúcich konkrétne potreby regionálneho inovačného systému. Šírenie výsledkov projektu sa uskutoční rôznymi kanálmi. S cieľom zabezpečiť vhodné a efektívne šírenie výsledkov projektu a podnietiť diskusiu na túto tému účastníci projektu zorganizujú štyri workshopy. Výsledky projekt budú prezentované na finálnej konferencii vo Varšave. Konferencia bude slúžiť aj na diskusiu o budúcnosti spolupráce B2R/R2B v krajinách V4.