Kariérne poradenstvo

Kariérne poradenstvo je individualizovaná profesionálna podpora študentom, ktorí majú záujem o poradenstvo v oblasti ich osobného kariérneho rastu so zameraním na:

  • individuálne poradenstvo v oblasti profesijného rozvoja, 
  • sebapoznanie, sebareflexia zamerané na poznanie silných stránok,
  • poznanie potencionalít v oblasti osobného profesijného rozvoja,
  • zvládanie záťažových situácií v oblasti kariérneho rozvoja,
  • nastavenie kariérneho osobného rastu.

V prípade záujmu sa s dôverou obráťte na uvedený kontakt.

Kontakt:
PhDr. Eva Živčicová, PhD.
Email: eva.zivcicova@tnuni.sk

Čo môžem očakávať od kariérového poradenstva, alebo kariérové poradenstvo v krokoch

Kariérové poradenstvo je jedným z významných kritérií hodnotenia úspešnosti práce v oblasti riešenia zamestnanosti. Pomáha vyhodnocovať predchádzajúce profesionálno- kariérové spôsobilosti človeka, jeho pracovné skúsenosti a  analyzovať ďalšie kariérové možnosti a plány v podmienkach novej kariéry. Ak sa rozhodnete využiť program kariérového poradenstva, očakávajte aktivity  v týchto oblastiach: 

  1. analýza - počiatočná predstava o kariére,
  2. sebahodnotenie, psychodiagnostické hodnotenie,
  3. žiadosť, životopis, osobný pohovor - príprava,
  4. stratégia a podpora pri jej implementácii.

1. Zo skúseností poradenskej praxe sa konštatuje, že len málo jednotlivcov premyslene a s rozvahou, efektívne a systematicky plánuje a buduje svoju kariéru. Preto je na mieste kariérové plánovanie. Kariéra, pri ktorej človek stúpa hore, je klasika. Človek nastúpi niekam ako junior, začiatočník, ktorý sa zaúča. Časom sa stane samostatným pracovníkom a pri troche cieľavedomosti postúpi na manažéra tímu, pričom postup sa nemusí nevyhnutne uskutočniť v rámci jednej firmy. Kariéra sa začína prípravou na povolanie a  pokračuje prvým zamestnaním. Prvé roky sú potom venované spoznávaniu svojej profesie a naberaniu skúseností, vedomostí a zručností. Táto fáza trvá približne do 30. roku života. V tomto čase možno ešte radikálne zmeniť svoju kariéru, ak zistíme, že nás pôvodné predstavy o práci alebo v konkrétnom období nenapĺňajú. Väčšina ľudí si teda svoju kariérnu cestu predstaví ako stúpanie po „rebríku“ smerom hore. Ale pohybovať sa dá nielen hore, ale aj doľava, doprava a do hĺbky a niekedy i dole. V anglickom jazyku  existuje  výraz „career path”, teda kariérna cesta, čo je iste v tomto kontexte  presnejšie. Východiskom plánovania a realizácie kariérnej cesty je, že  človek si je vedomý  vlastnej životnej cesty ako celku, svojej filozofie v nej, porozumenie vývinovým úlohám, tranzitným obdobiam a princípom rozhodovaniam sa. Tým sa zvyšuje jeho sebadôvera a utvárajú sa predpoklady lepšie zhodnocovať možné a nové alternatívy profesionálnej dráhy.

2. Sebahodnotenie prevádza sám človek na základe vlastného sebapozorovania -introspekcie, na základe informácií od iných a tiež špeciálnymi psychologickými technikami- psychodiagnostickými metódami. Poradenská prax v prvej fáze preferuje autodiagnostiku a interpretáciu použitých techník  samotným klientom, pričom odborný konzultant je  poradcom a podporuje objektívne sebahodnotenie človeka.

3. Písomné materiály, ktoré sprevádzajú človeka pri uplatňovaní sa na trhu práce, sú vlastne jeho reklamou , ktorá má spĺňať psychologické požiadavky vhodnej a účinnej reklamy AIDA:

  • A - attention - vzbudiť pozornosť,
  • I - interest - vyvolať záujem,
  • D - desire - zasiať túžbu po zoznámení,
  • A - action - vyprovokovať aktivitu.

Zvládnutie základných materiálov ako je žiadosť o zamestnanie , životopis, motivačný list je prvým pozitívnym kontaktom človeka s potencionálnymi zamestnávateľmi.

Osobný prijímací pohovor je všeobecne chápaný ako negatívna a záťažová situácia. Pre jej úspešné zvládnutie je potrebná príprava, ktorá vychádza z požiadaviek zamestnávateľa:

  • odbornosť uchádzača (schopnosti, zručnosti, návyky, skúsenosti),
  • neverbálna komunikácia (zovňajšok, vystupovanie),
  • prispôsobivosť, schopnosť nadväzovať kontakty, schopnosť pracovať v tíme,
  • ochota k výkonu, iniciatívnosť,
  • motivácia (záujmy, ciele, očakávania).

V osobnom pohovore má významnú úlohu haló efekt - prvý dojem, ktorý je výrazne emocionálne podfarbený a rezistentný v čase. Pre vytvorenie pozitívneho prvého dojmu  je dôležité primerané oblečenie, ovládaná pozitívna  neverbálna komunikácia - očný kontakt, podanie ruky, gestikulácia, mimika, tempo reči, intonácia. Vhodná je príprava na možné otázky – prečo sa uchádzate o miesto, čo očakávate, čo viete o našej spoločnosti, akú máte predstavu o svojom profesionálnom vývine, aké sú vaše hlavné prednosti, charakterizujte sa tromi slovami atď. V prijímacom pohovore je tiež priestor na otázky uchádzača - čo odo mňa očakávate, aké povinnosti pracovné miesto vyžaduje, je to nová pozícia, aké problémy budem riešiť, s akými ľuďmi budem pracovať. Vhodnou metódou nácviku prijímacieho pohovoru  je aktívne sociálne učenie, formou riešenia modelových situácií, hranie rol a riešenie prípadových štúdií.

4.
Uvedomelí zamestnávatelia považujú plánovanie kariéry svojich zamestnancov za kľúčový faktor pri zamestnávaní  ľudí. Implementácia stratégie  budovania kariéry je preto prínosom pre jednotlivca i pre zamestnávateľa. Aj vďaka nemu totiž možno dosiahnuť vysokú kvalitu pracovného života vrátane pozitívneho postoja k plneniu pracovných úloh.

Na záver uvediem niekoľko motivačných  myšlienok:

  1. Kto si neverí, nemôže vyhrať
  2. Stanovte si hranice. Uvedomte si, kto ste a čo chcete. 
  3. Prestaňte sa kritizovať. Ak budete neustále zdôrazňovať svoje neúspechy a znižovať svoje zásluhy, vaše okolie (a aj vy sami) tomu po čase uverí .
  4. Získajte nad sebou kontrolu. Naučte sa chápať, že smer vlastného života určujete sami svojimi činmi.
  5. Vypestujte si silnú vôľu. Nenechajte odradiť neúspechom, ak niečo začnete, snažte sa to  dokončiť.
  6. Stavte na svoje schopnosti a prednosti. Snažte sa rozpoznať svoj talent a rozviňte ho.
  7. Udržiavajte sa v kondícii.
  8. Nezabudnite sa pochváliť. 
  9. Váš život, vaše priority. Hodnoty a zmysel života si stanovujete sami. 
  10. Buďte na seba dobrí. Ide o najdôležitejší a zároveň najťažší krok. 


Nezabudnite kliknúť na Sebapoznanie ako cesta k práci snov | MAXMAN ACADEMY Michal Murárik:
https://www.youtube.com/watch?v=W_ACzXt6EEw

Test osobnosti : https://www.emiero.sk/test/60/ 

Autor: PhDr. Eva Živčicová, PhD.